သက္ဆံုးႏွင္း

ဒါးက (သို႔) ကၽြန္မရင္ရဲ့ စံပါယ္ပန္းေလး၊ ကၽြန္မရင္ေငြ႕နဲ႔ အလွမ္းေ၀းတာ ၾကာလွေပါ့။

ကေလးမ်ားႏွင့္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း August 31, 2010

Filed under: ကေလးသုတ — thetsonehnin @ 11:24 AM
Tags:

 

ကေလးမ်ားကေလးမ်ားႏွင့္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း ေရခဲေသတၲာထဲမွာ အရင္ေန႔ကအစားအစာေတြရွိေနပါတယ္။ ကေလးက မီးဖိုေခ်ာင္ထဲဝင္လာၿပီး ဆာဆာနဲ႔ ေတြ႕ကရာအစားအစာကို အကုန္စားပစ္လိုက္တယ္။ မိခင္ျဖစ္သူျပန္ေႏႊးထားလား၊ မေႏႊးထားလားလည္း မသိပါဘူး။ စားၿပီး ၂ နာရီေလာက္ၾကာေတာ့ လကၡဏာေတြျပလာပါတယ္။ အစာအိမ္ထဲမွာ နာက်င္မႈက လိႈင္းထေနပါတယ္။ သက္သာသြားသလို ရွိလိုက္၊ ျပန္နာလိုက္နဲ႔ လံုးဝေပ်ာက္သြားတယ္မရွိ။ ဒါဟာ အစာအဆိပ္သင့္တာပါပဲ။ အစာထဲကို တမင္သက္သက္အဆိပ္လာထည့္ထားလို႔ ဒီ ျပႆနာျဖစ္ရတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ေရခဲေသတၲာ၊ ေၾကာင္အိမ္ထဲမွာ သိမ္းထားတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြေပါက္ဖြားကာ သူတို႔ေၾကာင့္ ကေလးေတြဟာ ေနမေကာင္းျဖစ္လာပါတယ္။ ကေလးေတြမ်ာ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္းဟာ အရမ္းမျပင္းထန္တဲ့ ခဏတျဖဳတ္သာ ခံစားရတာမ်ိဳးရွိသလို အရမ္းဆိုးရြားတဲ့ အေျခအေနေတြလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။

.

(က) အစာအဆိပ္သင့္တယ္ဆိုတာ ဘာကိုေခၚတာလဲ။

စားေသာက္လိုက္တဲ့ အစားအစာထဲမွာ လူကို အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ ဘက္တီးရီးယား ဒါမွမဟုတ္ အဲဒီဘက္တီးရီယားရဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြ ပါလာတဲ့အခါမွာ အစာအဆိပ္သင့္တတ္ပါတယ္။ ဘက္တီးရီးယားေတြဟာ လူေတြရဲ့ အနားပတ္ဝန္းက်င္မွာရွိေနတဲ့အတြက္ သိပ္မျပင္းထန္တဲ့ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းမ်ိဳးဟာ ခဏခဏႀကံဳေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။ မိဘေတြ အတြက္ သိပ္မသိသာတဲ့ အေျခအေနမ်ိဳးဟာ ကေလးေတြအတြက္ေတာ့ ဝမ္းေလွ်ာတာ၊ ဗိုက္ေအာင့္၊ ဗိုက္နာတာေတြျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ကေလးဆန္ဆန္စဥ္းစားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အဆိပ္သင့္ႏိုင္တဲ့ ပိုးေကာင္ေတြကို ဖယ္ထုတ္ပစ္လို႔ရရင္ သိပ္ေကာင္းမွာပဲလို႔ ထင္ေကာင္းထင္ေနႏိုင္ပါတယ္။ ဒါဟာ မျဖစ္ႏိုင္တဲ့ နည္းလမ္းတစ္ခုပါ။ တကယ္လို႔ လုပ္လို႔ရမယ္ဆိုရင္ေတာင္ ဒီလိုလုပ္လို႔ မျဖစ္တဲ့ အေၾကာင္းအရင္းေတြ အမ်ားႀကီးရွိေနပါတယ္။ ပိုးေကာင္ေတြဟာ လူေတြရဲ့ ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ပ်ံႏွံေနၿပီး တခ်ိဳ႕ပိုးေကာင္ ေတြဟာ လူေတြကို အက်ိဳးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ဒီအခ်က္ကိုလည္း ပံုေသမွတ္ထားလို႔ မရျပန္ဘူး။ အရင္ေန႔ေတြက က်န္ေနတဲ့အစားအစာေတြဟာ လူေတြအတြက္ ေကာင္းတယ္လို႔ေတာ့ သတ္မွတ္လို႔ မရပါဘူး။ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ ပိုးေကာင္ရွိေနတဲ့ အစားအစာေတြကို ဘယ္လိုေရွာင္ႏိုင္သလဲဆိုကို မိဘေတြအေနနဲ႔ အၿမဲထည့္သြင္းစဥ္းစားရပါမယ္။

.

(ခ) ဘယ္လိုအစားအစာေတြမွာ ပိုးရွိေနလဲ

တိရစၦာန္ကရတဲ့အစားအစာ၊ အသားစိမ္း၊ မက်က္တက်က္အစားအစာ၊ ေသေသခ်ာခ်ာေဆးမေၾကာထားတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ပိုးေကာင္ေတြ ပါတတ္ပါတယ္။ အျဖစ္မ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကေတာ့ အမဲသား၊ ဝက္သား၊ ၾကက္သား၊ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏြားႏို႔၊ ပုစြန္အပါအဝင္ ပင္လယ္စာေတြေၾကာင့္ပါ။ ဒီလိုအစားအေသာက္ေတြမွာ တို႔လို အေကာင္ေတြမ်ားစြာရွိေနတတ္ၿပီး သူတို႔ေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္ႏိုင္ပါတယ္။ အစာအဆိပ္သင့္တာကို ကာကြယ္ဖို႔အတြက္ဆိုရင္ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းထားသိုတဲ့ေနရာ၊ အစားအစာေတြ ျပင္ဆင္တဲ့ေနရာ၊ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ေနရာ၊ သိမ္းဆည္းတဲ့ေနရာေတြမွာ စနစ္တက်ရွိဖို႔လိုပါတယ္။

.

(ဂ) အစာအဆိပ္သင့္တာကို ဘယ္လိုသိႏိုင္လဲ။

ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း

– ဝမ္းဗိုက္ျြကက္တက္ျခင္း

– ဝမ္းေလွ်ာျခင္း

– ဖ်ားျခင္း

တခါတေလမွာေတာ့ အစာအဆိပ္သင့္တဲ့ လကၡဏာေတြဟာ နာရီအနည္းငယ္အတြင္းမွာေပၚလာႏိုင္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ ရက္ေပါင္းအေတာ္ၾကာတဲ့အထိ ဘာ လကၡဏာမွမျပဘဲ ေနတတ္ပါတယ္။ အရမ္းမျပင္းထန္တဲ့ အစာအဆိပ္သင့္ ျခင္းေတြဟာ သိပ္မၾကာဘဲ ျပန္ေကာင္းသြားတတ္ပါတယ္။ အေပၚမွာပါတဲ့ လကၡဏာေတြျပတဲ့အခ်ိန္မွာ အစာအဆိပ္သင့္တာလား တျခားျပႆနာေၾကာင့္လားဆိုတာကို ခြဲျခားဖို့ခက္ခဲေနရင္ ျဖစ္ေနတဲ့ကေလးအျပင္ တျခားလူေတြကိုပါေလ့လာၾကည့္ဖို့လိုပါတယ္။ တျခားအိမ္သားေတြလည္း ဒီလိုျဖစ္မျဖစ္ ကေလးစားတဲ့အစားအစာေတြကို ေသခ်ာေအာင္ ေမးျမန္းရပါတယ္။ အစာစားတဲ့ သူေတြအကုန္လံုးမွာ ဒီလကၡဏာေတြ ရွိေနတယ္ဆိုရင္ေတာ့ အစာအဆိပ္သင့္တာကို ျပႆနာတစ္ရပ္လို့သတ္မွတ္ျပီး ဆရာဝန္နဲ့ျပသသင့္ပါတယ္။

.

(ဃ) ဆရာဝန္ေတြက ဘာလုပ္ေပးႏိုင္သလဲ

ဆရာဝန္ဆီကို သြားျပတဲ့အခါ ေမးခြန္ေတြအမ်ားၾကီးေမးပါလိမ့္မယ္။ ဘယ္လိုခံစားရသလဲ၊ ဘယ္အခ်ိန္က စျဖစ္တာလဲ၊ လြန္ခဲ့တဲ့ရက္အနည္းငယ္တုန္းကဘာေတြစားခဲ့သလဲ၊ တျခားအိမ္သားေတြပါျဖစ္သလားဆိုတာမ်ိဳးကိုအ”ကထားျပီးေမးပါလိမ့္မယ္။ ေရ”ာတ္ဆံုးရံူႈးတာ၊ခန္းေျခာက္သြားတဲ့ကေလးတခ်ိဳ့ကလြဲရင္ေဆးရံုေဆးခန္းေတြအထိေခၚသြားရတယ္ဆိုတာအေတာ္ကိုရွားပါးတယ္။ အန္ျခင္း၊ ဝမ္းသြားျခင္းေတြေၾကာင့္ ေရ”ာတ္ဆံုးရံႈးသြားတဲ့ကေလးကို ေဆးခန္းမွာအရည္နဲ့ ဆား”ာတ္ကိုအေၾကာကေန တစ္ဆင့္ ထည့္သြင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေရဆံုးရံႈးတာကို ကာကြယ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေနမေကာင္းျဖစ္တဲ့ အခ်ိန္မွာ ေရ ဒါမွမဟုတ္ အရည္ပါတဲ့ အစားအစာေတြကို တိုက္ေကြ်းရပါမယ္။ အန္တဲ့အခါျဖစ္ျဖစ္၊ ဝမ္းသြားတဲ့အခါျဖစ္ျဖစ္ ေသြားစေသြးနေတြပါလာရင္ ေဆးရံုသြားဖို့ လိုအပ္ပါျပီ။

.

(င) ဘယ္လိုကာကြယ္ၾကမလဲ

အစာအဆိပ္သင့္တာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အရာေတြကေတာ့အမ်ားၾကီးပဲရွိပါတယ္။ အစားအစာေတြကိုျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ရာကေန စားသံုးတဲ့ အထိ၊ သိမ္းဆည္းတဲ့အထိ အဲဒီသတိေပးခ်က္ေတြကို လိုက္နာမယ္ဆိုရင္ ကေလးေတြအတြက္ အေတာ္ကိုေဘးကင္းသြားပါျပီ။ ဒီလိုသတိေပးခ်က္ေတြကိုလူၾကီးေတြကတင္လိုက္နာေဆာင္ရြက္ရံုနဲ့ မျပီးေသးပါဘူး။ ကေလးေတြကိုလည္း bacteria ေတြကိုကာကြယ္ဖို့ သင္ထားေပးရပါမယ္။ အရိုးရွင္းဆံုးနဲ့ အထိေရာက္ဆံုးနည္းလမ္းကေတာ့ လက္ေဆးဖို့ပါ။ အစားအစာေတြကို မကိုင္တြယ္ခင္ ကိုင္ျပီးခ်ိန္ေတြမွာလက္ေဆးပါ။ ဒီနည္းလမ္းဟာ အစားအစာေတြကေန မိမိဆီကို မိမိဆီကေန တျခားလူေတြဆီကို ျပန့္ပြားတာမ်ိဳးကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။

.

ေနာက္တစ္ခ်က္ကေတာ့ အစားအစားေတြမစားခင္ ေရေဆးဖို့ပါ။ အသီးအရြက္ေတြကို အစိမ္းလိုက္မစားခင္ ေရေသေသခ်ာခ်ာေဆးဖို့လိုအပ္ပါတယ္။ အသားငါးေတြကိုလည္း အသီးအရြက္ေတြနဲ့ေရာသိမ္းတာ၊မက်က္တက်က္ ခ်က္ျပီးစားတာမ်ိဳးကို ေရွာင္ၾကဥ္ရပါတယ္။ ကေလးေတြအေနနဲ့လည္း အသားဟင္းကို ဖဲ့စားတဲ့ အခ်ိန္မ်ိဳးမွာ မက်က္ေသးရင္ လူၾကီးေတြကိုျပန္ေျပာဖို့၊ အဲဒီအစားအစာေတြမွာဘာေတြပါသလဲ၊ ဘယ္လိုအနံမ်ိဳးရသလဲဆိုတာကို ျပန္ေျပာျပဖို့မွာထားရပါမယ္။ အစားရဲ့အနံ့၊ အရသာ၊ ပံုစံတစ္ခုခုေျပာင္းလဲတာမ်ိဳးေတြ့ခဲ့ရင္ လူၾကီးေတြကို မေမးျမန္ဘဲ အစားရဘူးလို့ ေျပာျပထားပါ။

.

ကေလးေတြသတိထားရတဲ့ အရာဟာ ႏြားႏို့ပါ။ အေၾကာင္းတစ္စံုတစ္ရာေၾကာင့္ ႏြားႏို့ဟာ ပ်က္စီးသြားတတု္ပါတယ္။ အရသာတို့ၾကည့္ လို့ခ်ဥ္တဲ့ အရသာေပၚလာျပီဆိုရင္ ကေလးေတြကို မတိုက္သင့္ေတာ့ပါဘူး။ အရင္ေန့က ခ်က္ထားတဲ့ အစားအစာကို ကေလးေတြကိုေကြ်းမယ္ဆိုရင္ ေသေသခ်ာခ်ာျပန္ေႏႊးျပီးမွသာ ေကြ်းပါ။ သိမ္းထားတုန္းကဝင္လာတဲ့ ပိုးေတြ၊ မိႈေတြကို အပူကသတ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးတစ္ခ်က္က ေန့စြဲေတြကို ေသေသခ်ာခ်ာစစ္ဖို့ပါ။ ပါကင္ထုပ္တားတဲ့ အစားအစာအေတာ္မ်ားမ်ားမွာသက္တမ္းကုန္မယ့္ရက္ပါတတ္ပါတယ္။ သတ္မွတ္ရက္ထက္ေက်ာ္လြန္သြားတဲ့အစားအေသာက္ဆိုရင္ေတာ့ ဘယ္ေလာက္ပဲတန္ဖိုးၾကီးေနပါေစ မစားသင့္ေတာ့ပါဘူး။

.

အားလံုးကိုျခံဳငံုျပီးေျပာရရင္ ကေလးေတြစားမယ့္အစာနဲ့ ပတ္သက္ျပီး အခ်က္ႏွစ္ခ်က္ကို အျမဲထည့္သြင္းစဥ္းစားပါ။ ဘယ္ေလာက္ၾကာၾကာသိမ္းထားသလဲနဲ့ ဘယ္အပူခ်ိန္ေလာက္မွာထားသလဲ ဆိုတာကို အျမဲျပန္စိစစ္ပါ။ ကေလးဟာ လူၾကီးေတြလို မၾကံ့ခိုင္ေသးတဲ့အတြက္ အစာအဆိပ္သင့္တာ ပိုျဖစ္ႏိုင္တာကို အျမဲသတိခ်ပ္သင့္ပါတယ္။

ႏွင္းႏုလြင္ (ေဆး၀ါး)

အာေရာဂံ် မဂၢဇင္း (ဇြန္၊ ၂၀၁၀)

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s